вторник, 25 август 2015 г.

Teen Wolf 05x10 - Летен финал - ДИСКУСИЯ


 Първото ми TV ревю/дискусия, вече е факт. Реших да започна с популярно и добре познато сериалче, а именно "Teen Wolf". Само да отбележа колко много харесвам дискусиите, толкова са неформални и забавни. В този пост ще обсъдя събития, които са се случили в Сезон 5, Епизод 10 от сериала, затова ако не сте го гледали и не искате да знаете нищо за епизода, моля не четете това ревю, защото има голямо количество спойлери.

 Добре, епизода започва със Скот, който отказва да ухапе Хейдън и да я превърне във върколак. Според него, тя е твърде слаба и ще умре. Така, така - уважавам решението му, но нека си призная нещо, момичето умираше, въпросът беше просто как ще умре. Скот можеше да я превърне, защото така Хейдън поне щеше да има малко по-голям шанс за оцеляване.
 Като говорим за Хейдън, обичам #PuppyLove. Връзката между нея и Лиам е супер сладка. А и загрижеността на Лиам (<3)... Това е първата му любов и той се опитва да я защити с всички сили. Няма как да не ми напомня за Скот и Алисън. Много хубаво, че си влюбен Лиам, но няма нужда да убиваш приятеля си, защото гаджето ти умира. Имаш огромна вина, че не беше с Хейдън в (не толкова) последните и минути. 

  

 Имаме и добри новини, най-накрая, казах най-накрая знаем какво същество е Периш. Той е "Хрътка на ада". Какво значи това? Ха, чакайте и разберете. Епизода беше изпълнен с много екшън сцени, но имахме един малък романтичен момент между Лидия и Периш, ура за това.Само да вмъкна, че съм много радостен, че Скот не е мъртъв, не че съм очаквал нещо различно, просто сцената между него и мама Мелиса беше много емоционална. 


 И дойде време да говорим и за злодей #1, а именно Тео. Харесвам Тео - толкова е зъл, манипулативен и е просто перфектния злодей за нашето шоуто, (а и понякога обичам лошите герои). Досега Скот и приятелите му никога не са имали такъв враг, в предишните сезони те винаги знаеха срещу кого и какво са изправени и заедно успяваха да надвият злото. За жалост, този сезон хитрецът Тео ги измами (с малка помощ от докторите), той ги предаде и разруши цялата група. И първата част от пети сезон завършва със разбити приятелства, отчаян Скот и нова глутница злодеи.

 За финал ще адресирам омразните коментари относно сезон 5А. Всички се оплакват, колко бавно се развивали действията и как Тео е провалил цялото шоуто. За ваше щастие, аз не го виждам така. Сезон 5А беше много, много мрачен. Този сезон ни показа реалността. От първи до четвърти сезон сме свикнали с "веселата компания" на Скот, те винаги са щастливи и засмени, но ето че всяко едно приятелство може да бъде разрушено и всеки може да изгуби себе си. 


събота, 22 август 2015 г.

BE ROOM CLIFF | Игра


 След седмица в размисъл, какво да пусна в блога, реших да играем (или по-скоро играя) на тази игра, която се казва Be-Room-Cliff. Това е нещо между игра и таг, затова го правя. Ето ги и правилата. Избираме си напълно случайни герои от книги - без значение добри или лоши, главни или второстепенни. После записваме героите си на листчета и трябва да изтеглим три от тях и да отговорим на трите въпроса - "Кой искаш да си?" - "С кого би искал да си съквартирант?" - "Кой би бутнал от скала?". Надявам се, че обясних, въпреки че нямам никаква представа какво написах, надявам се, че ще разберете в действие.

#1


Америка - "Изборът" на Кийра Каас,  Крес - "Крес" на Мариса Майер
Уорнър - "Разбий ме" на Тахере Мафи

 Така, така. Просто от тук виждам кой ще бутна от скалата, но нека го карам подред. Бих искал да съм Уорнър, защото не бих искал да съм Крес. А и Уорнър има някой доста добри качества, затова плюс за мен. Ще съм съквартирант с Крес, въпреки че тя е понякога твърде емоционална. О, Америка, скъпа моя Америка, дори не съжалявам, че ще паднеш от скалата. Донякъде си го заслужаваш.

 #2

Фор - "Дивергенти" на Вероника Рот, 
 Гидиън - "Рубиненочервено" на Керстин Гир
Синдер - "Синдер" на Мариса Майър

 Не много добър подбор и ще ми е малко трудно. Бих искал да бъда Синдер, защото тя е киборг и... Е КИБОРГ!!! Бих искал да бъда съквартирант с Фор, а бутам Гидиън от скалата. Отново заслужено падане, това е задето разиграваше Гуендолин понякога.

#3

Томас - "Лабиринтът: Невъзможно бягство",  
Огъстъс - "Вината в нашите звезди",
Кал - "Железният изпит"

 Предизвикателство! Лично за мен - доста приятни и добри герои! Бих искал да бъда... Томас. Той е безстрашен и уверен и ще е добре да взема малко от тези негови качества. Въображаемият герой, с когото ще деля въображаемия си апартамент ще бъде Кал. Калъм винаги се забърква в някакви бели и би било забавно да имаш такъв приятел... за един ден. И не остава друго освен да бутна Огъстъс от скала, но той така и така е... опа, твърде рано? 

четвъртък, 13 август 2015 г.

"Железният изпит" от Холи Блек и Касандра Клеър - Ревю.


 През целия си живот Кал е слушал предупрежденията на баща си за това колко лоша е магията. Той е уверен, че ако изкара Железния изпит и бъде приет в Магистериума, го очакват само беди. Затова дава всичко от себе си, за да се провали... и се проваля тъкмо в това.
 Сега Магистериумът го очаква – място, което е бляскаво, но и зловещо, свързано с миналото и водещо към бъдещето му. А Железният изпит е само първото от изпитанията, които ще го посрещнат...
 Добре дошли в Магистериума! Подгответе се за приказно пътешествие из свят, в който децата чиракуват, за да се превърнат във воини, а черните магьосници се стремят да надвият дори самата смърт."Когато се приведе по отблизо, той осъзна, че това бяха думи - думи, които тя бе издълбала със сетни сили в леда на пещерата. Когато ги прочете, усети хлад в стомаха си. УБИЙ ДЕТЕТО."

"Железният изпит" е първата книга от нова поредица на Холи Блек и Касандра Клеър, която е предназначена за по-малки деца между 8 и 12 години. Нека започна с това, че тази уж "детска" книжка ме развълнува много. Цялата история е едно голямо приключение със страхотни обрати.
 Калъм Хънт е нашият главен герой. Да бъдеш приет в Магистериума е голяма чест за всички деца и техните родители, но не и за Кал и баща му Алистър. Още от малък Кал е бил предупреждаван и обучаван да НЕ преминава Железният изпит и още повече да бъде приет в Магистеруима. Според баща му, който е бивш маг, това необикновено училище е твърде опасно. Той знае какво е да си ученик в Магистериума и иска да предпази сина си от войните между маговете и силите на злото. Въпреки желанието на Кал да се провали, той преминава изпита и е избран за ученик в тайното общество. От там Блек и Клеър ни запознават по отблизо със света на маговете, с техните врагове, магии и изпитания.


"Тамара извика, защото беше щастлива, а Аарън, защото се радваше, че друг човек е щастлив, Кал пък, защото мислеше, че всички ще умрат."


 Това, което ми хареса в героите е, че са много добре развити. Например Кал, той не е спортист, не е умник, той е просто себе си, но това го прави уникален и с развитието на сюжета се развива и неговия герой. Не само към Кал, но и към неговите приятели Арън и Тамара. Всеки герои си има собствена история и е трудно да не се привържеш към тях. Всеки си има своите силни и слаби страни и точно това прави отбора на маг Руфъс решителен и упорит.
 Разбира се, и в тази книга имаме големият злодей. Не искам да разкривам абсолютно нищо и да ви разваля изживяването, затова искам само да кажа, че злодеят в Магистериума е много по-подъл и жесток, отколкото можете да си представите. И това е един от най-големите обрати в книгата. Събудих ли любопитството ви?"Огънят гори, водата тече, въздухът навява, земята сковава. Хаосът поглъща."

 Някои хора дават ниски оценки на книгата, защото била "копие" на Хари Потър. Няма да отрека, прилики има, но това не ме подразни изобщо, както по принцип би. За всички, които смятат, че това е копие на Хари Потър - не е. "Железният изпит" е една оригинална магическа история със страхотни герои, неочаквани обрати и пленителни светове.
 Не съм чел други книги от Холи Блек или Касандра Клеър, но книгата беше написана толкова увлекателно и лесно. Чете се много бързо и дори не знаеш кога прочиташ страниците.
 Ако харесвате динамични истории за доброто и злото, за магията и хаоса, и най-вече за приятелството, обърнете внимание на тази книга. Тя ще ви развълнува, натъжи и шокира. Но това е "Железният изпит" - епична, смела и дръзка.


неделя, 9 август 2015 г.

EPIC TV SHOW TAG


 Дами и господа, читатели и маниаци! Настъпи момента, в който ще ви разкрия, че имам и друго хоби (Не? Какво? Какво става? Как можеш да изневеряваш на книгите?). Като всеки нормален човек обичам да гледам телевизия или по-скоро сериали (най-вече американски). За жалост, както с четенето на книги, така и с гледането имам проблем. Следя 40 текущи сериала и 6 реалити предавания. Обичам си сериалите, толкова колкото книгите и те са моите бебета. И не, не съм луд, просто съм леко психо. И така исках да ви кажа, че ще публикувам статии и за другите ми дечица, но не прекалено много, защото най-вероятно сте дошли тук за книги, но просто да имате в предвид, че може да поствам понякога TV ревюта или тагове за да не ми се изчерпват темите.
 След като разбрахте, колко съм луд в действителност е време да направя the EPIC TV Show ТАГ. Не помня точно откъде го видях за първи път, но го срещнах в няколко чуждестранни TV блога и канали. Въпросите бяха много, но доста се повтаряха затова промених и съкратих някои. 

1. Най-добър пилотен епизод - Трябва да кажа "Империя" (Empire). След като видях първият трейлър през Декември бях много негативно настроен и дори нямаше да изгледам пилотния му епизод. Не знам как, но му дадох шанс и го изгледах. Точно след този първи епизод разбрах, че това е сериала за мен. И преди да се осъзная, Империя стана най-големия хит в САЩ с 18 милиона зрители. Колко много съм сбъркал.
2. Най-ужасен пилотен епизод - Няма да се изненадам, ако не знаете сериала, защото той беше прекратен след 6 или 8 епизода, но "Рейвънсууд" (Ravenswood) беше кошмар за мен. Спин-офф(а) на "Малки сладки лъжкини" се оказа една огромна фантастична измишльотина без никакъв смисъл и логика. Благодаря на ABC Family, че го спряха.
3. Най-добър финал на сериал - Мога да кажа, че съм нов в цялото това series finale, защото повечето ми сериали биват прекратявани без никакво заключение, но смятам, че финала на "Отмъщението" (Revenge) беше добър финал за поредицата.
4. Най-добър сериал с послание - Сред тези сериали за вампири, вещици и какви ли не същества, много често сериалите с много силно послание остават на заден план. Смятам, че "The Fosters", "Switched at Birth" и "Chasing Life" са едни уникални продукции, които във всеки епизод те карат да се замислиш за семейството, живота и света около теб. И трите сериала са на ABC Family, а аз мога само да им благодаря, че ги излъчват.
5. Най-разочароващо прекратяване - Може ли да изброя всички прекратени сериали? Не обичам когато мой сериал бива спрян, но наистина ме заболя спирането на "Hart of Dixie", "Тайният кръг" (The Secret Cirle) и "Red Band Society". Сериалите са напълно различни по сюжет и имам различни моменти с тях, но ме заболя когато разбрах за спирането им, но какво да се прави, напълно разбирам американските телевизии и техните решения.
6. Най-добра theme песен на сериал - Няма дори да се замисля, "Игра на тронове" (Game of Thrones). Мелодията толкова много ме развълнува за епизода всеки път и въобще цялото интро с картата е невероятно. Поздравявам човека направил интрото и избрал тази песен.
7. Любим женски герой - Толкова много силни женски герой. Харесвам Куки от "Империя" - тя е забавна, опасна и е просто един голям образ. Също си признавам, че харесвам майката на дракони Денерис от "Игра на тронове", не знам защо, но самото и излъчване ми допада и тя е една от любимките ми в сериала. Моля те Джордж. Р.Р. Мартин, не я убивай!
8. Любим мъжки герой - За да не повтарям персонажи от GOT, ще спомена Дерил от "Живите мъртви" (The Walking Dead), който е смел и малко badass, но същевременно грижовен и мил (понякога). О, харесвам и Бари от "Светкавицата" (The Flash).
9. Първият ти сериал - Първият ми сериал, все още го помня, защото той така и не иска да си отиде. Това е "Дневниците на вампира". Започнах го през 2011 (мисля) заради Нина Добрев и той е една от причините да обикна толкова много сериалите. Донякъде съм му задължен, въпреки че сега не ми е сред любимите. 
10. Сериал, който съжаляваш, че си гледал/ш - Съжалявам, че гледам "Под купола" (Under the Dome). Първи сезон беше невероятен и бях развълнуван от това, че е по книгата на Стивън Кинг, но след това сериала изгуби динамиката си. В момента се случват някакви неописуеми глупави (според мен) неща и просто изгубих интерес. Въпреки това не съм се отказал от него и все още го следя.
11. Любимо "виновно удоволствие" - Определено "Любовни авантюри" (Mistresses), той е толкова "евтин" и просто... ух, но ми доставя донякъде удоволствие и. Да, не знам какво да кажа - засрамих се. Нататък...
 12. Любимо реалити - Харесвам всички реалити предавания, които гледам в момента, но най-много си обичам американските издания на "Big Brother", "The Amazing Race" и "Dancing with the Stars". Обичам състезанията!
13. Любима семейна комедия - Доста от семейните комедии са банални, но "The Middle" (По средата/Средностатистическо семейство) не е сред тях. Обичам всичките им герои и истории. Не искам никога да свършва и бих искал да съм член на семейство Хек за един ден. Мисля, че с Брик ще имаме доста книги за обсъждане.

Това беше всичко от мен за сега. Не знам дали гледате сериали затова няма да тагвам никои конкретно, но ако гледате и имате желание направете този таг. 
Много ще се радвам да открия и други TV маниаци.


четвъртък, 6 август 2015 г.

Mid-Year Book Freak Out TAG


   Познайте какво? Средата на годината е! (Е,и!) Време е да полудеем и да направим the Mid-Year Book Freak Out TAG. Започвам направо... Благодаря на Елена за тага. 

 1. Най-добрата книга, която си прочел досега през 2015 - Тази година ми върви много добре и има доста страхотни книги, които съм прочел. Ще назова "Въглен в пепелта" от Сабаа Тахир, "Железният изпит" и "Елинор и Парк".

 2. Най-доброто продължение, което си чел досега през 2015 - Определено продължението на Лунните хроники от Мариса Мейър. Хареса ми как успяхме да съберем невероятен отбор за три книги.

 3. Новоиздадени книги, които искаш да прочетеш, но все още не си - Това е толкова дълъг списък - "Гондола на времето" от Ева Фьолер, "Аз съм знаменитост" от Кейти Бърчал, "Всички наши места" от Дженифър Нивън.

 4. Най-желани предстоящи издания през втората половина на годината - "Алената кралица" на Виктория Айвярд, която излиза много скоро. Също "Фенка" на Рейбоу Роуъл и "Winter" от Мариса Мейър.

 5. Най-голямо разочарование - "Последните оцелели: Живота, какъвто го познавахме" от Сюзън Бет Пфефър. Чаках я с години, само за да разбера, че не ми допада. Опитах 3 пъти да я завърша и се провалих 3 пъти.

 6. Най-голяма изненада - Лично мен ме изненада "Синдер". Гледах много скептично към книгата, защото имаше връзка с роботи и андроиди и не очаквах да ми допадне, а тя взе, че ми стана една от любимите поредици. Ти да видиш...

 7. Любим нов автор - Рейбоу Роуъл. Харесва ми това, че тя не пише обикновени романтични истории с предвидим край и не я е страх да разкрие истината.

 8. Нов герой, по когото си падаш - Твърде много момичета за да избера едно, съжалявам.

 9. Най-нов любим герой - Бих казал Кенджи от "Разбий ме" на Тахере Мафи. В началото не му вярвах, но с развитието на книгата той се превърна в много приятен и забавен герой, който запомних.

 10. Книга, която те е разплакала - Издържах 8 месеца! Остават още 4! Силен съм и не съм плакал още на книга... тази година.

 11. Книга, която те е зарадвала -  Хм...

 12  Любима книга, превърната във филм, който си гледал тази година - Тук ли е мястото, в което трябва да кажа, че предпочитам само сериали. Тази година още не съм гледал филм по книга, но има време.

 13. Любимо ревю, което си написал досега през годината - Все още се уча. Надявам се скоро да напредна и нямам толкова много ревюта в блога си, а какво да говорим за любимо.

 14. Най-красива книга, която си купил или получил - "Наследницата" от Кийра Каас. Мисля, че съм влюбен.

 15. Кои книги имаш нужда да прочетеш до края на годината - "Крадецът на книги", "Стъкленият трон" и "Сянка и кост".

вторник, 4 август 2015 г.

July Wrap-Up


 Първият месец от лятото се оказа доста приятен за мен. През Юли успях да прочета цели 5 книги, което правя само в най-добрите си месеци, а този изглежда беше такъв. Няма да овъртам, а направо ще кажа какво прочетох този месец.
 Първо довърших "Крес" от Мариса Майър, която бях започнал през Юни, но не ми стигнаха само 3 дена от месеца за да я завърша. За щастие първата книга от месеца се оказа много добра и от там става само по-добре. Другата книга, която прочетох беше "Последната игра: Поканата" от Джеймс Фрей, за която няма да навлизам в подробности, а може просто да прочетете ревюто ми тук.

 През Юли прочетох два графични романа. Това бяха първите ми такъв тип романи. Държа да отбележа също, че прочетох книгите електронно и на английски език, защото за жалост не са издавани у нас. Първият ми графичен роман беше "Одеяла" от Крейг Томсън. Искам да прочета книга още от Декември или Януари и най-накрая ми се предостави възможност. Книгата е наградена с няколко литературни награди и мога да кажа заслужено. Това беше една истинска трогателна история за един младеж в търсене на любовта, вярата и самия себе си. 
 По-малко харесах "In Real Life" от Cory Doctorow. След "Blankets" исках да прочета друг графичен роман и много booktuber-и бяха споделили, че обичат "В реалния живот" затова и дадох шанс. За жалост, книгата не ми допадна толкова колкото се надявах и завърши с рейтинг от 2 звезди в goodreads.
 И в последните седмици на Юли прочетох "Железният изпит" от Холи Блек и Касандра Клеър. Книга, която много много харесах и се надявам, че скоро ще имам време да направя и пълно ревю за нея. Това са книгите, които прочетох този месец. Не съм прочел нищо от задължителната литература за училище, но има време да му мисля, нали? Лятото продължа и аз продължавам да чета...