събота, 30 януари 2016 г.

Best January Tracks.


 Днес ще направя един обзор, но този път не за книги и сериали, а за музика. Представям ви "Най-добрите песни за Януари 2016". Реших, че щом всеки месец споделям с вас любимите си четива и продукции, би било редно да споделя и откроилите се песни през този месец. Като цяло, месеца беше доста добър от музикална гледна точка за мен. Ето ги и песните, който излязоха и тези, които най-много слушах през месеца.

Taylor Swift - Out of the Woods

Естествено, че ще започнем с Тейлър Суифт. Изпратихме подобаващо успешната за певицата, 2015 и посрещнахме новата година с ново парче. Песента е от албума и "1989", който завладя сърцето ми отдавна. Няма какво много да говоря за песента, защото аз съм заслепен от любовта си по TSwift, и каквото и да издаде ще ми хареса. Видео клипа също е на много високо ниво - не е използван зелен фон, а всички кадри са заснети в Нова Зеландия. 

Elle King - Ex's & Oh's

 За някой хора, тази песен може да е стара, защото е излязла преди 8 месеца, а най-вероятно много от вас не я и знаят, което е напълно допустимо и разбираемо. Трака придоби популярност този месец в българските класации и много често се случваше да го чуя по радиото или телевизията. Определено песента е странна и не е сред най-добрите, но е по-скоро като мое лично guilty pleasure.

Selena Gomez - Hands to myself

 Още една нова песен, която само за седмица се превърна в хит - част от албума на Selena Gomez - "Revival", който също слушах този месец и се оказа, че има доста други приятни песни като "Sober", "Me & My Girls" и други.

Zayn Malik - Pillow Talk

 Тъй като и без това поста ще се окаже доста дълъг, това ще е последната песен, която ще коментирам. Точно преди броени дни излезе и първото сингъл парче на Zayn и това даде официален старт на соловата му кариера. Z016 започна. Очаквах нещо много по-лошо и бях почти изцяло негативно настроен към всичко това, но накрая се оказа точно обратното. Песента ми харесва, и смятам да я слушам следващите няколко дни, докато не ми омръзне. Но иначе клипа не е нищо особено.

Ето го и останалите парчета за януари...

One Direcion - History


Shawn Mendes & Camilla Cabello - I know what you did last summer


Fall Out Boy ft. Demi Lovato - Irrestible


5SOS - Jet Black Heart


The Weeknd - In The Night

четвъртък, 28 януари 2016 г.

"Фенка" от Рейбоу Роуъл - Ревю.


 Ето, че се случи нещо неочаквано... прочетох още една книга. Това беше "Фенка" от Рейнбоу Роуъл и съм тук за да споделя мнението си по книгата. Поста съдържа спойлери, затова четете с предупреждение (или въобще не четете).
 Кат е фенка на Саймън Сноу. Е, всички го харесват, но за Кат да е фен е нещото, в което е наистина добра. Заедно с близначката й Рен са вманиачени по книгите за Саймън още от деца. Всъщност именно това им увлечение им помага да приемат по-леко факта, че майка им ги напуска. Четат, препрочитат, посещават форуми, пишат фенска литература за Саймън, обличат се като героите и чакат с нетърпение последната книга. Сестрата на Кат е надраснала детското си увлечение, но Кат не може. Не иска. Сега двете са на път да заминат за колежа, но Рен е заявила твърдо на Кат, че не иска да бъдат съквартирантки. Кат трябва да се справя сама. И така, новата й съквартирантка се оказва груба, професорът й по творческо писане смята, че фенската литература е краят на цивилизования свят, а красивото момче от курса иска само да си говорят за думи... На всичкото отгоре Кат не може да спре да се тревожи за баща си, който е крехък и обичлив човек и не е бил сам никога досега. За нея въпросът е дали ще се справи? Може ли да преживее университетския живот без Рен да е наоколо? Готова ли е да започне да живее живота си? Да напише собствената си история? И дали иска да го направи, ако това означава да остави Саймън Сноу в миналото си?

"Не се доверявам на никого. На абсолютно никого. И колкото повече ме е грижа за някого, толкова по-убедена съм, че един ден ще му писне от мен и ще ме изостави."

 Започвам с нещо позитивно, а именно стила на писане на авторката. Харесва ми по какъв начин, Р.Роуъл разказва историите си и особено факта, че езика й е достъпен за всички читатели и най-вече колко завладяващ е всъщност. Книгата изобщо не беше натоварваща, а напротив много е лека и докато я четях, се чувствах много по-спокоен и смирен.
 Искам да обърна внимание на героите. Имаше доста интересни персонажи в тази книга и всичките бяха уникални по свой си собствен начин и заемаха различни позиции в обществото. Добро решение да можем да прочетем книгата от различни гледни точки.
 Кат не е най-любимият ми герой, който бих избрал, дори ми беше малко досадна. Допадна ми това, че е аутсайдер и е много по-различна от всички останали около нея. Има страхотни качества - като това, че е много скромна и добра, но на моменти може да бъде и досадна (поне за мен). Често хленчеше, често плачеше и много често не я разбирах. Не успях да изградя толкова силна връзка с нея, на каквато се надявах в началото на романа.
 Рийган беше най-приятният за мен персонаж. Първо, когато се запознахме с нея, помислих, че тя ще е поредното клише на ужасната съквартирантка, която мрази света, но ето че нещата се промениха и тя подаде ръка на Кат и всичко се подреди. Въпреки нейното отношение към повечето хора, тя успя да създаде едно невероятно приятелство с нашата главна героиня. 
 Освен Рийган, друг герой, който харесах беше Левай - половинката на Кат. Първоначално си помислих, че отново ще имаме любовен триъгълник между Левай, Кат и Ник, но за щастие това не се случи. Левай не е лошият и наперен мъжкар. Той е просто едно обикновено момче, което учи и работи и като цяло води един спокоен живот.
  И преди да започна с критиката, искам да спомена, че историята, която беше разказана - за семейството и за двете сестри наистина беше силна. Хареса ми това как двете сестри накрая отново се събраха заедно, въпреки всички препятствия, през които бяха минали.


 Един от проблемите с книгата ми е незавършената история с майката на Кат. Наистина се надявах на много повече от тази история, но всъщност тя просто приключи и не беше спомената в края, което за мен беше странно. Очаквах по-интересен и по-грандиозен финал, търсех УАУ фактора, който ще преобърне историята, но това не се случи. Разбирам, че това не е от този вид истории.
 Имах толкова много очаквания от тази книга, но за жалост те не се опровергаха. Исках тази книга да е страхотна, исках да ми стане любима, но ето че от цялото това насилване накрая нищо не се получи и в крайна сметка резултата е отрицателен."Голям съм идиот - каза. Кат се строполи на пода между коленете му и го прегърна. - Не мога да повярвам, че го казах. Та аз и девет часа не мога да изкарам, без да те видя."
 И последният проблем, който ще ви споделя е за личното творчество на Кат. Фенфикшъна, който тя пише наподобяваше поредицата за Хари Потър, но нейните разкази изобщо не ме интересуваха, което си е за притеснение. Дори нямах желание понякога да ги чета след края на главите и ми бяха напълно безразлични, особено главите, в който Кат четеше на Левай. Нищо лично, просто всичките тези разкази за Саймън Сноу ме караха да очаквам нещо динамично, а те просто приключваха. Мисля, че мястото им не е от значение в романа.


 Давам 3/5 звезди на книгата, защото не я мразя, но не я и обичам. Затова, тя е точно по средата. "Фенка" е добра история, която може да завладее сърцето ви, но може и да не го направи. Една история за аутсайдер, за това как да се впишеш в ново училище или колеж и просто една история за и от феновете.  


събота, 23 януари 2016 г.

Totally Should've Book Tag


Още един ден. Още един таг. Благодаря на Илияна от Books99 за това.


1. Със сигурност трябваше да има продължение.
 Ще започна с нещо, което не е YA, а това е трилогията за "Мафията на майките" от Керстин Гир. Много от вас може да не са чували за поредицата, но знам, че поне някой от вас разпознават авторката. Та, да три книги, много често са напълно достатъчни за една история, а понякога дори и твърде много. Но тази трилогия според мен има място за продължение, съдейки по няколкото незавършени истории в сюжета.

2. Със сигурност трябва да има spin-off поредица.
 Не съм голям любител на spin-off поредици, когато става дума за книги.

3. Писател, който със сигурност трябва да напише повече книги.
 Имаме голям избор тук, но ще се спра на някой по-нов автор. Това ще е Сабаа Тахир, написала "Въглен в пепелта". Дебютният и роман, който излезе миналата година, беше толкова добър. А на всичкото отгоре и е първи. Затова бих се радвал в бъдеще да четем много повече от нея.

4. Герой, който със сигурност трябваше да бъде с някой друг.
 Имам чувството, че казвам това на всеки подобен въпрос, но... избора на Джулиет във "Възпламени ме" от Тахере Мафи. Мислех, че това е типичният клиширан любовен триъгълник и въобще нямах никакви надежди за Джулиет и Уорнър, затова и не се настроих да ги харесвам или подкрепям. И това ми изигра лоша шега.


5. Със сигурност трябваше да завърши различно.
 "Чудовища" от Илса Бик. Трилогията ПЕПЕЛ беше една от първите ми YA книги в младите ми читателски години, затова я бях издигнал на много високо място в класацията си. Не бях никак доволен от заключението на тази история и мисля, че никога не ми се е налагало да препоръчвам това четиво, така че...

6. Със сигурност трябва да има филм по нея.
 "Синдер" и всички книги от "Лунните Хроники" на Мариса Мейър. Това е толкова добра история за любителите на научната фантастика (а и не само). Затова искам всичко това да бъде споделено със света, а какъв по-добър начин от това да направиш blockbuster.

7. Със сигурност трябваше да има сериал.
 Тук ще спомена "Изборът" на Кийра Кас, само защото наистина трябваше да има сериал. След цели две години и толкова много опити за направата на този сериал - нищо не се получи и американската телевизия CW не избра "Изборът" като част от продукциите си.

8. Със сигурност трябваше да има само една гледна точка.
 Още една черна точка за трилогията "Пепел" на Илса Бик. (и всичко това в един пост - #критичен). Толкова много гледни точки, че понякога дори се объркваш чий мисли четеш и губиш нишката на всичко. Просто не.


9. Със сигурност трябва да се смени корицата и 10. Със сигурност трябваше да оставят оригиналните корици.
 Сливам две в едно. Не харесвам кориците на "Лунните Хроники", само защото съм влюбен в американските издания. Цялата тема с куклите в българските корици не ми допада особено. И да, трябваше да оставят оригинала.

11. Със сигурност трябваше да има само една книга.
Не мога да се сетя за продължение, което толкова да ме е раздразнело, че да не искам да съществува, затова ще оставя този въпрос празен.

петък, 15 януари 2016 г.

Книгите през Януари. Здравейте, отново. Докато стоях и се чудех каква да е новата ни тема, ми хрумна това. През последната седмица получих толкова много добри новини - а именно информация за това какво предстои да излезе през Януари по книжарниците и просто не знам как ще се справя с всички тези покупки. Ето и какво очакваме да излезе на пазара през този месец. Предложенията са страхотни.

 Рейбоу Роуъл - "Връзка"

 Ето, че излиза и още една книга от един от най-добрите разказвачи на истории (поне според мен) - Рейнбоу Роуъл. Новата и книга "Връзка" излиза на 16 Януари, 2016 от издателство ЕГМОНТ. Книгата отново бе тотален хит в щатите и дори спечели награда от Goodreads за най-добра fiction книга на 2014. С нетърпение очаквам да се сдобия с копие от изданието.
 Трогателна и забавна, това е история за съдбата, следите на времето, телевизията и истинската любов. Книгата ще подтикне читателите да се замислят дали двама човека могат въобще да вървят в една и съща посока. Или любовта означава да откриеш някого, който непрекъснато ще те среща по средата на пътя.

"Тъмна Дарба" от Александра Бракен

 Нова антиутопична трилогия е точно зад ъгъла, а първата част от тази нова история излиза на 23 Януари, 2016 отново от издателство ЕГМОНТ. Отново доста добри отзиви и за тази книга. Това ще е първата ми книга от авторката и нямам търпение да науча за света, който е изградила и историята, която вече е развълнувала много читатели. Надявам се тази първа книга да ми хареса и да завърша цялата трилогия тази година. 
 Когато Руби се буди на десетия си рожден ден, нещо в нея е различно. Нещо достатъчно притеснително, че да подтикне родителите й да я заключат в гаража и да повикат полицията. Нещо, което я изпраща в Търмънд, брутален правителствен „рехабилитационен лагер“. В действителност Руби успява да преживее мистериозното заболяване, което погубва повечето деца в Америка. Но тя и останалите като нея оцеляват, като се сдобиват с нещо много плашещо – умения, които не могат да контролират. Вече на шестнайсет, Руби е една от опасните.


"Гневът и Зората" от Рене Ахдие

 Ето и с какво открива сезона и издателство СИЕЛА. Въпреки, че нямаме все още точна дата за тази книга, тя е планирана отново за Януари. Този път не знам толкова много за сюжета, колкото другите книги по-горе, но знам, че това е поредният Young Adult хит за 2015. Мисля, че това не е дебютният роман на писателката, но не съм чел нищо нейно затова книгата ще е още една добра възможност за откриване на нещо ново. А ето го и дългото и малко сложно резюме.
 Един живот за една зора. В далечна земя, управлявана от жестоко момче убиец, всяка зора носи тъга на различно семейство. Халид, осемнайсетгодишният халиф на Хорасан, несъмнено е чудовище. Всяка нощ той взима за съпруга различно момиче, а на сутринта палачът му увива копринено въженце около врата ѝ. Когато най-добрата ѝ приятелка се превръща в жертва на Халид, Шахризад се заклева да отмъсти за смъртта ѝ и доброволно пожелава да стане следващата жена на халифа. Шахризад планира не само да оцелее, но и да сложи край на пороя от смърт, отприщен от бъдещия ѝ съпруг. Нощ след нощ Шахризад омагьосва Халид чрез историите си, борейки се с настъпването на утрото. Всяко следващо може да ѝ е последно. Но се случва нещо, което тя не е предвидила. Халид е различен от това, което си е представяла – чудовището няма нищо общо с легендите, които се носят за него извън дворцовите стени. А когато открива, че за всичко има причина – причина, различна от всичко, което някой е можел да си представи, Шахризад трябва да се бори, за да спаси не само себе си, но и момчето, което е започнала да обиква. Времето изтича. А зората никога не е добре дошла.


"Двор от рози и бодли" на Сара Дж. Маас

 "Огнената наследница" все още чака да бъде прочетена на рафта ми, но ЕГМОНТ не чакат за да продължат с книгите на Сара. Новият и роман от 2015, ще излезе у нас този месец на 30ти. Знам, че вече ви писна да четете това, но и тази книга е хит (няма как да не го спомена). Това ще е преработка на позната на всички приказка "Красавицата и звярът". Корицата е невероятна! Просто съм влюбен в нея. Не знам кога ще ми остане да прочета всички тези книги - но  просто трябва да намеря време.
 За жалост, официалното резюме на книгата все още не е публикувано, но ще излезе скоро.

неделя, 3 януари 2016 г.

One Lovely Blog Award Ето, го и поста/тага, който заля блог общността ни тези дни. Аз бях номиниран от Габи (something different), за което сърдечно и благодаря.

А ето ги и правилата на One Lovely Blog Award:
 1.Благодари на блогъра, който те е номинирал.
 2.Копирай правилата
 3.Напиши 7 факта за себе си.
 4.Номинирай 15 други блогъри за наградата и се подсигури, че знаят.
 5.Сложи същата снимка в блога си и последвай блогъра, който те е номинирал.

ФАКТИ:


 1. Не съм обобщителен с много хора. Предпочитам да разкривам интересите си само пред хора, на който мога да имам доверие и се интересуват.
 2. Участвам в postcrossing проекта за размяна на картички от различни страни и получавам доста картички от различни места месечно.
 3. Имам хамстер, който получих за рождения си ден. Притежавам го от около месец.
 4. Харесвам САЩ. 
 5. До момента съм изгледал 5 642 епизода на 70 различни сериала (или предавания), което по изчисленията в TVShowTime приложението ми казва, че съм прекарал общо 9 месеца, 21 дни, 5 часа в гледане. (Каква статистика изкарах само.)
 6. Не съм социален във Фейсбук, защото... Twitter's the best. Така е, луд съм по Туитър (особено тези дни).
 7. Лесно раздразним съм и се ядосвам бързо.

НОМИНАЦИИ:

15? И в моя случай... 15, който не са го направили? 
 Ники от Nikki's Book World, Илияна Симионова от Books99, Yoana M. от The Book is Life
Надявам се да видят това и да се считат за номинирани.

събота, 2 януари 2016 г.

December Wrap Up & January TBR.


 Ето, че отмина и още един месец, а с него и година. Декември имаше най-голям потенциал от всички месеци до тук да се окаже успешен, но и това не се получи. Но като се замисля, как през Ноември бях прочел само една единствена книга, тези три книги са си направо рекорд. Преди да започна искам да ви пожелая 2016 да бъде много по-успешна и добра година, отколкото е била 2015 за вас - нека е изпълнена с много незабравими преживявания и емоции. 
 А сега, след като минахме и тази част, да се захващаме за работа. Както казах този месец прочетох три книги и това са...
 "Алена кралица" от Виктория Айвярд беше първата, която завърших през този месец, но трябва да отбележа, че по-голямата част от книгата прочетох през Ноември. Книгата беше добра, не беше невероятна, но добра. Няма смисъл да ви говоря, като имам цяло ревю за нея, затова просто ще го оставя тук.
 Следващата книга, която прочетох беше "Мисия Коледа" от Ани Сандърс. Много се радвам, че успях най-накрая да завърша с тази книга, въпреки неуспешния опит през 2014. Предразположи ме в приятно коледно настроение, сюжета беше свеж и определено беше нещо ново за мен - не най-добрата книга, но ще я определя като "приятно четиво". Оценката, която и дадох в Goodreads бе 3.5/5 звезди.
 И последната книга за 2015, се оказа неуспешна, но все пак... това беше "Хари: Биографията" от Алис Монтгомъри. Ако сте прочели краткото ми ревю в goodreads сте разбрали, че изобщо не бях доволен от тази книга. Авторката на биографията е подходила с голям непрофесионализъм. Цялата история се въртеше около всякакви други неща, но не и около главната тема. Дори не искам да се опитам да ви обясня колко абсурдни неща присъстваха, затова просто ще си замълча.

 Декември беше среден месец, бих определил интереса си като "горе-долу", "става", "може и още", Добър 3.50. През Януари нямам идея какво искам да прочета, имам толкова много книги, който си стоят на рафта и не знам въобще коя ще избера. Може би "Фенка" от Рейнбоу Роуъл или пък "Огнена наследница" от Сара Дж.Маас, в огромно дилема съм затова ще видим какво ще се окаже накрая. А има и толкова много книги, който трябва да излязат този месец като "A Court of Thorns and Roses" на Сара Дж.Маас, "The Darkest Minds" от Александра Бракен, а може и дори дългоочакваната "Уинтър" на Мариса Мейър - затова избора става невъзможен.

 Пожелавам ви Януари да е добър с вас и да сложете страхотно начало на новата година.