събота, 27 февруари 2016 г.

"Перфектна Химия" от Симон Елкелес - Ревю.


 Днес съм тук за да дискутирам "Перфектна Химия" от Симон Елкелес - една история, която ми въздейства и развълнува страшно много. Ревюто съдържа спойлери, затова препоръчвам първо да сте прочели книгата, но все пак решението си остава ваше. За емоциите си и самото ми преживяване, четейки ще разберете сега.
 В гимназията Феърфийлд, в предградията на Чикаго, всички знаят, че общуването между съученици от южната и северната част на града може да бъде взривоопасно. Бритни Елис живее в северната. Тя е богата и красива, златното момиче на училището. С една дума - има перфектен живот. Или поне умело успява да накара всички около нея да вярват в това. Но зад безупречната репутация на Бритни се крият сложни семейни отношения... Алехандро Фуентес, живее в южната - бедняшката част на града. Той е корав и груб, известен сред съучениците си като лошото момче, член на опасната банда „Кървавите латиноси“, от която можеш да се откачиш единствено с цената на живота си. Затова никой не е наясно с най-голямата му тайна – желанието му да излезе от бандата и да постъпи в колеж. Когато през последната година от гимназията Бритни и Алекс са принудени да си партнират в часовете по химия, те изобщо не са очаровани. А арогантността на Алекс му изиграва лоша шега, когато се хваща на бас с един от приятелите си, че ще успее да свали Бритни. И когато между двамата започват да прескачат искри, никой не предполага, че това, което е започнало като невинна игра, съвсем скоро ще се превърне в сериозна опасност, когато бандата се почувства застрашена...

"If there's one thing I learned, it's that nobody is here forever. You have to live for the moment, each and every day . . . the here, the now."

 Оказва се, че книгата е част от поредица, но следващите книги от нея не са свързани с главната история в тази книга. Останалите части разказват за други герои, просто в същият опасен и интригуващ свят. Затова, не се притеснявайте, това не е една от онези дълги романтични истории без край. Книгата си съществува напълно самостоятелно и си има страхотно начало и задоволяващ край.
 Ще отделя време да оценя и корицата, защото наистина ми харесва - толкова е свежа и "крещи" любов още щом я видиш. Радвам се, че от Ибис са решили да променят оригиналната корица. 
 А сега, към същинската част. Знам, че всичко това ви звучи много клиширано - доброто момиче се влюбва в лошото момче, което толкова много мрази в началото? Искам да кажа.. хайде, де - това вече излезе от мода. Но "Перфектна химия" не е това, което си представяш. Тя е повече от любовна история - тя разкрива социални проблеми, разглежда трудни семейни взаимоотношения и засяга сериозни теми. От опасния живот на един тинейджър до това да прикриваш истинската си самоличност. В книгата се преплитат много идеи, които водят до размирици в чувствата на читателя.


“You are the one girl that made me risk eveything for a future worth having.”
 Нищо нямаше да е така въздействащо, ако не бяха главните ни герои. Автора ни запознава първо с Бритни Елис. В началото на книгата, тя е описана като богатото момиче с перфектното тяло и идеално гадже, но не всичко е такова, каквото изглежда. Бритни е много далеч от идеала на перфектното момиче. Тя непрекъснато се тревожи за сестра си Шели, която е болна от ужасната церебрална парализа, и изглежда е единствената, която се интересува от нея. Караниците с майка й, и поста на капитан на мажоретките са още една част от напрегнатият и натоварен живот, който се променя след като тя е сложена да си партнира с опасния Алекс Фуентес в часовете по химия. Определено, Бритни е наистина състрадателна и грижовна. Връзката й със сестра и беше просто... красива и вдъхновяваща, а е наистина трудно да запазиш себе си, когато всички други очакват да си някой друг.
 Алекс е син на вдовица, неговият баща е бил прострелян, когато той е бил едва на шест години по време на сделка с наркотици. След смъртта му, Алекс няма друг избор освен да се включи в жестоката група "Кървавите латиноси" за да защити семейството си и хората, който най-много обича. Той е много проблемен герой, но не по избор. Всъщност голямата му мечта е да следва в колеж, но заради положението, в което е попаднал това никога няма да се случи. Нямаше как да не изпитам съжаление към него, защото всичко, което той искаше е обикновен живот, далеч от побоищата и престрелките. Той също беше изградил силна връзка със семейството си и най-вече с приятеля си Пако, който допринасяше с хумор и свежест в живота на Алекс.


"I never stopped loving you. Even when I tried desperately to forget you, I couldn't."
 История на Алекс и Бритни започва с един несериозен бас, който довежда до една голяма и чиста любов. Всичко беше описано толкова страстно и красиво, че беше почти невъзможно за мен да не се влюбя в тези герои и техните взаимоотношения. Най-много ми хареса това, че можахме да разгледаме и двете гледни точки на героите и разбрахме всъщност колко различни и колко перфектни са заедно. Двамата се допълваха толкова добре и съм супер щастлив от развитието им през цялата книга.

 

 Определено трябва да има повече такива романи, който ще ти напомнят за първата любов, но и ще те държат в реалността като ти напомнят за несправедливостта на живота. "Перфектна Химия" ти дава възможност да преоткриеш стари емоции и отново да се влюбиш. (макар и в художествени герои)четвъртък, 18 февруари 2016 г.

Книгите през Февруари. Здравейте, отново. Наистина ми допадна начина, по който бях подредил книгите, излизащи през Януари, затова реших да направя същото и за текущият месец. Ето и кои ще са най-интересните заглавия през Февруари, който непременно трябва да сложа в TBR списъка си.


Започвам с нещо, което излезе само преди няколко дни. Това е втората книга от поредицата АЛЕНА КРАЛИЦА на Виктория Айвярд. Продължението, озаглавено "Стъкленият меч", е сред едно от най-очакваните тази година. Първата част предизвика много различни мнения - някой се влюбиха от пръв поглед в тази история, а на други им се стори твърде позната и обикновена. Аз лично задължително ще прочета тази втора книга и ще се надявам на малко по-добър резултат от предишната.
 А какво е вашето мнение за "Алена кралица" и ще продължител и напред с поредицата?

Вече в книжарниците.Следващото заглавие идва от издателство ЕГМОНТ - "Сезонът на злополуките" от Мойра Фоули-Дойл. Не знам много за тази книга, но прочетох анотацията й и определено звучеше загадъчно и това пробуди любопитството ми. Разбирам, че на много хора им е харесала, затова не виждам защо да не и дам шанс.
 Сезонът на злополуките е част от живота на седемнайсетгодишната Кара откакто се помни. Всяка година към края на октомври се случва нещо, предречено в смъртта на много членове на родословното й дърво - семейството на Кара става необяснимо податливо на инциденти. Те заключват всички ножове в чекмеджета, обезопасяват острите ъгли и изключват електрическите устройства наоколо, но опасността ги следва, където и да отидат, а Сезонът на злополуките предизвиква постоянно нарастваща мания и страх. Но защо са така проклети? И как могат да се освободят? И последното ми предложение е книга отново от ЕГМОНТ. Става дума за "Тези плитки гробове" на Дженифър Донъли. Някой от вас вече знаят името на автора и го свързват с други успели романи като "Революция" и "В морските дълбини". Все още съм нямал възможността да прочета някоя от книгите на Донъли, но тази ми изглежда като едно добро начало за нещо ново.
 Животът на Джоузефин Монтфорт изглежда перфектен, докато не я спохожда трагедия - баща й е открит мъртъв след мистериозен инцидент. Колкото повече тайни се разкриват покрай нелепата му смърт, толкова повече подозрения се надигат в Джо. Защото погребаните тайни все някога изплуват на повърхността..
  Излиза на 27 Февруари.

неделя, 7 февруари 2016 г.

Book Cake Tag


Благодаря на Кая, че ме тагна.

 1.Брашно - Книга, която е започнала бавно, но после бързо те е грабнала - Предполагам, че това е "Ние, лъжците" от Е.Локхарт. Не мога точно да използвам думата "грабнал", но финала си беше доста интересен и определено промени цялото действие и самата история.

 2.Маргарин - Книга, чието резюме е много завладяващо - "Последната игра: Поканата" от Джеймс Фрей и Нилс Джонсън-Шелтън. Цялата тази мистерия в резюметo те кара да се чудиш и пробужда любопитството ти. 

 3.Яйце - Книга, която мислеше, че ще е кофти, но се оказа доста добра - Преди смятах, че "Синдер" от Мариса Мейър няма да бъде по вкуса ми, защото беше отбелязана като научна-фантастика, а аз се страхувах от това, защото не бях запознат с този жанр. За щастие, всичко се нареди правилно и книгата ме изненада.

4.Захар - Сладникава книга - "Скай" от Джос Стърлинг - твърде много клишета за мен.

5.Глазура - Книга, която покрива всеки елемент, който харесваш - забавни моменти, екшън моменти и др. - Дори не знам, дали все още съм открил такава книга, но за момента ще кажа "Смарагдовозелено" от Керстин Гир, а и цялата поредица "Скъпоценни камъни" наистина угоди на интересите ми.

 6.Пръчици - Поредица, към която се обръщаш за повдигане на настроението, когато имаш нужда от това - Ще наруша едно правило и няма да избера поредица, а просто роман. Това ще е "Кофти карма" от Давид Зафир. Книгата е наистина забавна и написана от името на мравка (а и други животни).

7.Черешката на тортата - Любимата ти книга от тази година до този момент - Изминал е само един месец, а аз съм прочел само няколко книги, затова не мога да се натоваря с това да кажа коя е любимата ми книга за годината. Може би по-късно.

понеделник, 1 февруари 2016 г.

January Wrap Up & February TBR


 Ето, че първият месец от 2016 вече отмина. Доста странен старт на годината, през януари прочетох само две книги, което не е въобще похвално, но поне е нещо. Първата книга, която прочетох бе "Книжарничката на острова" от Габриел Зевин. Не съм правил ревю на книгата, защото реших да не я разглеждам толкова подробно като някой книги. Романа не ме впечатли толкова, колкото очаквах и попадах на много клишета, но не беше чак толкова зле.
 И втората (и за жалост последна) книга е "Фенка" от Рейнбоу Роуъл, която искам да прочета още от Август, когато излезе. И след като стоя доста време на рафта ми, най-накрая я подбрах. Няма да навлизам в детайли, защото съм дал подробно ревю и оценка за нея - тук.
 Това беше супер краткия пост, в който ви споделях двете си книги, а за Февруари отново нямам идея какво ще чета. Със сигурност ще завърша "Изпепелени" от Джулиана Багът и официално ще сложа край на трилогията ЧИСТИ, за чиито финал много се вълнувам. Все още не съм и закупил "Двор от рози и бодли", "Връзка" и "Тъмна Дарба", който страшно много искам да прочета, затова те може да се окажат едно от четивата за февруари... евентуално.