вторник, 31 май 2016 г.

May Book Haul


 Дойде време и за първия book haul в този блог. В този пост ще ви представя книгите, с които се сдобих този месец и бяха добавени към другата купчина с непрочетени. Е, само някои от тях. Първата книга, която си взех е "Короната" от Кийра Кас - петата и последна книга от поредицата ИЗБОРЪТ. Чаках тази книга от дълго време, затова още на следващия ден след издаването и изтичах до книжарницата, защото не можех да се сдържа. Естествено заради цялото вълнение, успях и да я прочета, което е голямо постижение. 
 За 24 Май получих като изненадващ подарък "Правилата на привличането" от Симон Елкелес. Освен, че с изненадата около получаването й, бях в удивление и от самата история. Трябва скоро да напиша ревю за нея, защото имам какво да споделя. Този месец, успях и да си взема книги, които стоят на TBR листа ми от година и повече, а това са "Кралици на красотата" от Либа Брей и първите две книги от "Домът на мис Перигрин за чудати деца" на Рансъм Ригс. Много съм горд, че вече ги имам и се надявам в близкото бъдеще да бъдат и прочетени.
 И последна, но не на последно място (duh) е "Последната звезда" от Рик Янси. Това е едно от най-дългоочакваните ми издания за тази година и се надявам да не остана разочарован като с предишната част. Не съм чувал абсолютно никакви мнения и отзиви по последната книга и това е за добре - ще имам времето сам да преживея емоциите и да взема решение за съдържанието и.
 Това беше моят бърз пост, с който раздвижих леко блога. Надявам се да ви е харесал. 

събота, 21 май 2016 г.

"Короната" от Кийра Кас - Ревю.

 Дойде време да сложим край и на още една поредица. Миналата седмица на пазара излезе петата и последна книга от поредицата ИЗБОРЪТ на Кийра Кас, която беше озаглавена "Короната". Това е продължението на "Наследницата", която развълнува читателите точно преди година. Действията се развиват години след Изборът на принц Максън. Когато Идлин става първата принцеса в Илеа със свой собствен Избор, тя изобщо не очаква, че ще се влюби в някой от тридесет и петимата си ухажори. Началото на надпреварата тя прекарва в отброяване на дните, когато ще може да изпрати всичките по домовете им. Но събитията в двореца я тласкат още повече в светлините на прожекторите и тя осъзнава, че може би не бива да остава сама. Идлин все още не е сигурна, че ще намери щастието по начина, по който са го направили родителите й преди двадесет години. Но понякога сърцето крие изненади... Принцесата скоро ще трябва да направи по-труден и по-важен избор, отколкото някога си е представяла.

ВНИМАНИЕ! Ревюто съдържа спойлери.

 Не знам вие как се чувствате когато завършите цяла поредица, но за мен това чувство е едновременно горчиво и сладко. От една страна си щастлив, че си прочел всички тези книги и си горд от това постижение, но от друга просто си се превързал твърде много към самата история, че ти е трудно да се разделиш с нея. Затова тези финални части наистина изкарват всички емоции на радост и тъга.
 "Короната" беше една от най-дългоочакваните книги за годината. Следя серията още преди издаването и в България и мога да твърдя, че извървя дълъг път. Въпреки че не съм голям фен на поредицата, тя ще ми липсва много. А също така искам за последен път да обърнем внимание на уникалната корица, създадена от американското издателство HarperTeen. Благодаря ви, че години наред създавахте корици, който бяха просто наслада за очите.
 Време е да започнем и със съществената част. Тази книга не е сложна или тежка, напротив много е проста. И да - това е хубаво нещо, нека обясня. Тя се чете толкова бързо и изобщо не се усеща кога я започваш и завършваш. Нека ви напомня, че книгата е антиутопия. Не знам за вас, но щом чуя тази дума аз първо си представям мрачни и лишени от радост светове, а тази история е всичко противоположно на това. Мога да кажа, че е един голям пробив в този жанр.


 Няма как да не разгледаме и развитието на главната героиня Идлин, която е един много особен персонаж. Помня, след издаването на "Наследницата", как всички бяха изненадани от нея, защото тя не беше най-приятният образ в книгата. Напротив, тя беше ужасна - импулсивна, разглезена и определено не знаеше какво иска. Имах чувството тогава, че е изградена като анти-герой. Признавам си, в тази книга Кийра Кас ни изненада. Показа ни промяната й от несигурно и наивно момиче до отговорна кралица. Тази промяна беше повлияна от събитията, които разтърсиха света и - инфаркта на майка й, предателството на Мерид и бягството на брат й. Реалността достигна до нея и тя порасна.
 Обрати и тайнствени разкрития не липсваха и тук. Един от любимите ми неочаквани моменти, беше разкритието за лелята на Идлин. Всичко дойде изведнъж и аз не го очаквах. Друг обрат, който остана в съзнанието ми беше и истината за Хейл и Иън и тяхната връзка. Кийра Кас засяга темата за хомофобията като въвежда герои от LGBT общността. С тях, тя всъщност отразява и дискриминацията на реалният свят. Забелязвам, че тези теми се засягат все по-често  и в нови YA книги.
 Дойде време и за малко критика, защото все пак това съм аз, а никой не е перфектен. Както вече споделих в goodreads, последните глави ми се видяха прибързани. Имах усещането, че авторката е бързала да предаде книгата си на издателството и не е успяла да разгърне последните сцени от "Короната" до пълният им потенциал. Ако беше разгледала последните моменти по-обстойно, може би щеше да получи и максималният брой от пет звезди, но както казах никой не е идеален.
 Най-деликатната тема за мен е самият избор на Идлин. Аз бях отбор Кайл и загубих. Този път бях много внимателен коя страна ще заема и смятах, че съм на правилната. Не мислих, че отношенията между Идлин и Ерик ще имат чак такъв успех. Виждам, че има и други подразнени от този факт, което ме кара да не се чувствам сам. Няма какво да направя, освен да преглътна загубата и да уважа решението на Кас.


 За финал, искам да си кажа сбогом с тази уникална поредица. Въпреки че предизвика много смесени мнения, тя успя да завладее нашата YA общност още с първата си част. Историята ни запозна с най-различни герой и ни разказа не една любовна история с щастлив край - накара ни да вярваме, че всички могат да заживеят щастливо.

понеделник, 16 май 2016 г.

"Огнената наследница" от Сара Дж. Маас - Ревю.


 Тя бе наследницата на огъня и пепелта и нямаше да преклони глава пред никого. Селена Сардотиен оцеля след смъртоносна надпревара и унищожителнa любов - но на нечувана цена. Сега трябва да достигне до нова земя и да се изправи пред най-тъмната си истина… истина за потеклото си. А това ще промени живота и бъдещето й завинаги. В същото време жестоки, чудовищни войски събират сили, за да поробят земите й. За да ги победи, Селена трябва да открие сили да се пребори не само с вътрешните си демони, но и да надвие злото, което заплашва да бъде отприщено. Кралският асасин поема по пътя на великата си съдба в третата част на великолепната поредица СТЪКЛЕНИЯТ ТРОН.

 Чаках може би прекалено дълго да започна тази книга, все я отлагах както често се случва с много други неща в живота ми. С издаването на "Кралицата на сенките" в България - реших, че е време да наваксам с изгубеното време и да започна "Огнената наследница", като силно се надявах това да е книгата, която ще ме избави от книжната ми депресия, в която бях попаднал.
 Малко ми беше трудно отново да се адаптирам към тежкия свят на Маас, защото бях позабравил последните две части. Това се оказа малък проблем за мен в началото, тъй като бях неориентиран какво се случи последно - но това бързо се изясни. Книгата започва по-бавно и първите 100 страници не са нищо особено, но в процеса на четене набира все повече и повече скорост и изведнъж избухва. Нека ви кажа - фантастичните елементи тук са много по-тежки, имаме всякакви митични същества, предмети и вселени, което може да ви завърти главата и обърка. Така стана и при мен. Искаше ми се авторката да беше отделила още малко време за да ме предразположи в света си.

 Но както вече споменах, книгата е като едно увеселително влакче, което просто има нужда от леко побутване, а след него идва "убийствената" част. След като преминах през тази трудна за мен първа част, като че ли всичко се промени. Започнах да виждам по-ясно сюжета и идеята на автора. Появиха се много обрати, които не само помогнаха на историята, а направо я преобразиха.
 Не може да не обърна внимание и на новите попълнения в състава. Роуан е принца, който Селена чакаше... само се шегувам, та тя не се нуждае от принц, който да я спасява. Така е, Роуан може да се окаже още един любовен интерес за главната ни героиня. Той е умен, силен и най-вече усложнен герой, който също споделя объркано тъмно минало. С появата си в тази книга, той бързо почна да печели читатели, който вече шипват него и Елин, но аз все още си оставам отбор Каол.
 Сорша е друг персонаж, който успяхме да разгледаме в тази част. Честно казано, имах усещането, че тя е герой, прибавен в последния момент. Не знам дали авторката е планирала този образ, но на мен не ми остави такова впечатление. Да, бях щастлив да видя Дориан не толкова нещастен и влюбен, а това направи развръзката още по-жестока. Разкритието на Сорша, нейните дела и съдбата бяха част от добрите обрати, за които споменах по-горе.  Манон е героят - представител на злото. Тя е опасна вещица, която няма да се спре пред нищо за да получи това, което иска. Нейната история беше напълно неочаквана за мен, в началото не ми допадна особено, но с всяка следваща глава нещата си идваха на мястото. Имам голямо желание да видя до къде ще достигне този образ и би било страхотно, ако Манон и Селена се срещнат в следващата книга. Но доколкото чувам, вече има такива слухове. 
 Ето, че дойде момента да обсъдя и кулминацията в книгата. Може да се спори много кой всъщност беше върховият момент в сюжетната линия, но за мен определено беше битката, в която Селена разкри на света, че тя е изгубената принцеса на Терасен - Елин Ашривер Галантиус. Героинята е насъбрала много тъга и мъка и е готова да си отмъсти за смъртта на родителите си, Нехемия и е целеустремена да възвърне кралството си и да освободи магията на континента.


 Като едно голямо обобщение ще кажа, че "Огнената наследница" е книгата, която променя изцяло тази поредица. Сара Дж. Маас не се страхува да разкрие жестокостта и подлостта в един безскрупулен магичен свят, където от падението и разрухата се ражда войн, кралица, суверен на горди хора и могъщо кралство, наследница от пепел и огън, която не се кланя на никого.

петък, 6 май 2016 г.

Книгите през Май.

 Май е като месеца на почивките, особено за нас учениците. Това е идеалното време да наваксаш с някои други заглавия, на които си хвърлил око или да се отдадеш изцяло на любимия си сериал. За да направя месеца ви още по-приятен и вълнуващ ви представям - новите книги, които ще излязат през май.

  Започвам с "Короната" на Кийра Кас - петата и последна книга от поредицата ИЗБОРЪТ. Излиза на 7 май. Какво да кажа - последната част от пъзела ще си дойде на мястото съвсем скоро. Това е едно от най-очакваните ми издавания за годината, затова може да си представите вълнението ми. 
 Имам прекалено много смесени чувства към тази поредица. Но има място за нея, както в сърцето ми, така и на рафта с останалите книги. 
 Не е най-любимата ми серия, но съм изцяло отдаден на нея и с нетърпение очаква финала. Финалите ме правят тъжен, но и ме карат да изпитвам това чувство за гордост. А, при вас как е?
 Когато Идлин става първата принцеса в Илеа със свой собствен Избор, тя изобщо не очаква, че ще се влюби в някой от тридесет и петимата си ухажори. Началото на надпреварата тя прекарва в отброяване на дните, когато ще може да изпрати всичките по домовете им. Но събитията в двореца я тласкат още повече в светлините на прожекторите и тя осъзнава, че може би не бива да остава сама. Идлин все още не е сигурна, че ще намери щастието по начина, по който са го направили родителите й преди двадесет години. Но понякога сърцето крие изненади... Принцесата скоро ще трябва да направи по-труден и по-важен избор, отколкото някога си е представяла.


 Winter is coming. Не се шегувам, зимата иде! Знам, че е месец май. Не, не тази зима. Говоря за "Уинтър" от Мариса Мейър - четвъртата и също ПОСЛЕДНА книга от "Лунните хроники". Не мога да се контролирам - не. Не знам и какво да кажа. Най-накрая - доживях да видя и българската корица, както и официална дата за издаването. А тя е 10 май.
 Страх ме е за финала. Ами ако не ми хареса? Ами ако ми отнеме твърде дълго за да прочета всички 760 страници. Но нека ви кажа какво - не ме интересува. Това е книгата, която копнеех и сънувах. Споделям ви резюмето, защото не мога да продължавам така - вълнението ще ме погуби.
 Принцеса Уинтър ненавижда мащехата си кралица Левана. Нещо повече – момичето е убедено, че злата жена изобщо няма да одобри чувствата, които таи към верния си приятел от детството, вече красив дворцов страж, Хиацинт. Но младата принцеса не е толкова слаба и безпомощна, колкото си мисли Левана. Години наред тя е подкопавала плановете на кралицата и сега, с помощта на Синдер, Скарлет, Крес и приятелите им, е на път да предизвика революция. Но дали пък историята няма да се повтори – нали знаете, онази с отровната ябълка?


 Това бяха всички нови заглавия, които съм ви подготвил днес. Ще отделя времето за да ви споделя също, че издателство Ибис преиздадоха "Град от кости" на Касандра Клеър с нова корица и е много по-добра от предишната. Може би най-накрая ще започна тази поредица, кой знае. До скоро...