понеделник, 14 ноември 2016 г.

Книги, които искам да прочета, но не са издадени.

 Живеем в свят, пълен с книги. Невъзможно е за един човешки живот да прочетеш всички книги. Все пак се стараем да подбираме най-интригуващите четива, които удовлетворяват нашия вкус. Понякога се случва така да чуем за някоя невероятна книга от социалните мрежи или пък от чуждестранен booktuber. Прочита ме анотацията, влюбваме се в корицата и няколко минути по-късно ни удря реалността, че тази книга не е издадена на български език. Всички знаем чувството. След като това ни се случи, започваме да досаждаме на издателства по фейсбук страници как им "препоръчваме" да издадат тези книги, после казваме някоя друга молитва и започваме да стискаме палци един ден и ние да видим тази книга в България. Възможно е това да не сте вие, но това определено съм аз. Яснo е, че има граница в книжния свят - граница между издадените и неиздадените (непреведени) книги. В близките години има издателства, който влагат огромни усилия да ни направят щастливи като подбират едни от най-желаните заглавия из целия свят. На тези издателства им казвам БЛАГОДАРЯ.
 Познавам хора, които просто не могат да се стърпят и веднага поръчват книгата на английски език, но не всеки читател иска да се занимава с поръчки от чуждестранни сайтове и да чете всяка книга на друг език. Аз се опитвам винаги да бъда търпелив и да изчаквам издателствата сами да ми предоставят тези книги на роден език. Днес, ще ви представя едни от топ романите, които много искам да прочета, но все още не са издадени у нас.

This Is Where It Ends


10:00 часа. Директора на гимназията завършва речта си по случай новия учебен срок. 
10:02. Учениците напускат салона за следващия си час. 10:03. Вратите в салона не се отварят. 
10:05. Някой започва да стреля. 
 Книгата разказва историята през четири различни перспективи в период от петдесет и четири минути. Става дума за стрелба в училище и адът, през който минават геройте в романа. Не съм чел нищо подобно досега, затова и книгата ме заинтригува толкова много. Гледал съм епизоди на сериали с подобни концепции и съм ревал на повечето. 
 Чел съм смесени коментари относно книгата, но няма как да я съда при условие, че не съм запознат по-подробно с нея. Виждам това като една невероятна възможност за един различен съвременен роман. Надявам се някой ден да го видя на бял свят. Смятам, че си заслужава.

Salt to the Sea


 Следващото ми "предложение" или по-точно желание е също нещо ново и нечетено от мен досега. История по време на Втората световна война за четирима тинейджъри - всеки от различна държава, всеки преследван от трагедии, лъжи и... война.
 Не съм чел никакви YA исторически романи, а много ми се иска. Представям си тази книга като една епична история с много сърцераздирателни моменти и жестоки решения. Искам да я прочета! Преди няколко месеца бях на крачка да си я купя, защото вече не можеш да дочакам издаването и у нас, но за жалост се разколебах. 
Оставам позитивно настроен, че може би не тази, но поне следващата година ще е на българския книжен пазар и ще пишем ревю за нея.


Passenger


Сега ще навлезем малко по-надълбоко и във фентъзи жанра с "Passenger" от Александра Бракен. Хвърлил съм око на книгата още от мината година по това време. Не съм запознат със сюжета, но знам, че става дума за пътуване в миналото. А, аз обичам пътуване из времето. Една от първите ми книги в тази общност беше свързана именно с подобен сюжет - става дума за поредицата "Скъпоценни камъни", която е една от любимите ми книги някога.
 Още един плюс е автора. Александра Бракен е създателката на "Тъмна дарба", която ми допадна изключително много. В момента дори чета продължението й, а когато то приключи определено ще искам още от Бракен.  
My True Love Gave to mе

 И за финал един сезонен и празничен избор, а именно коледния сборник с разкази, озаглавен "My True Love Gave To Me". Може би си спомняте летния сборник "Летни дни и летни нощи" отново под редакцията на Стефани Пъркинс. Може и да не ми е любим, но най-обичам коледни книги като тази, затова искрено я желая на български език. Такива видове романи винаги ми приповдигат настроението. Оригиналната корица е прелестна. Също така са включени отново популярни и любими YA автори като Рейнбоу Роутъл, Лейни Тейлър, Холи Блек и други. 3 коментара:

 1. Последната я очакваме на пазара, началото на декември! :)

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Това е страхотна новина!Айде още една книга се включва в списъка ми с желание коледни подаръци.

   Изтриване
 2. Подбрал си страхотни книги и аз като теб изгарям от желание да ги прочета.

  ОтговорИзтриване