неделя, 24 април 2016 г.

Кога ще мога да чета, пиша и чувствам отново?


 Здравейте, приятели и доверени читатели. На вярно сте забелязали колко неактивен съм напоследък в блога. Може би ще решите, че това е заради някакъв натоварен график или липса на идеи, но всъщност проблема е много по-голям и тъмен - отново съм в читателска депресия или така наречения reading slump. От около два месеца страдам от тази тежка "болест" и не мога да се оправя. Искам да прочета толкова много книги, но не го правя. Отивам в книжарницата - купувам нови и стари заглавия като невидял, прибирам се вкъщи - отварям книгата, прочитам точно една страница и желанието ми вече изчезва. А до края на главата, вече съм загубил целият смисъл на думите в литературния текст. 
 Депресията в четенето се отрази и на блога ми - няма я и тръпката от писане на ревюта и постове, дори таговете ми се виждат тежки. Като цяло е огромен хаос. С големи мъки завършвам, която и да е публикация, и с безинтерес почти всяка глава. Гледах много видео материали затова как да изляза от тази депресия - но нито един от съветите на други читатели с моя проблем - не помогна.
 Не знам кого или по-точно какво мога да обвиня. Все си мисля, че това са сериалите - в повече са ми, но не мога да ги изоставя, защото си имам график за гледане и ако не изгледам 27-те епизода, които са ми предвидени за рамките от една седмица - става лошо. Така естествено остава и по-малко време за книгите ми. А споменах ли, че дори изостанах с цели две книги от goodreads предизвикателството си . 
 Надявам се, че всичко ще се оправи - ако не се, трябва да открия някакво лечение, защото това не може да продължава толкова дълго. Благодаря ви, че ме изслушахте (донякъде), ще се видим съвсем скоро (дано). Ако случайно имате някакъв съвет, който ще ми помогне - ще се радвам да го чуя, защото в момента имам голяма нужда.



8 коментара:

  1. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  2. Ужасно! Изпадала съм в такива периоди и е доста гадно. Като съвети мога да ти дам - да избереш леки и немного дълги четива, да се опиташ да четеш вечер преди лягане (това поне е основното време, в което аз чета), или пък остави всички книги в списъка си "да прочета" и заложи на нещо сигурно - ако обичаш да препрочиташ - препрочети любима книга или любими моменти от нея. Ако обичаш да си поставяш цели, може като начало да си поставиш за цел около 30 - тина страници на ден. Късмет! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Съвета на Кая да заложиш на нещо леко е много добър - опитай се да хванеш някоя не много дълга книга от любимия ти жанр и я започни. Ако не ти хареса или не те хване още в началото не се напъвай, а я отложи за друг път. Аз в началото на годината бях изпаднала в (най-вероятно) най-дългия си reading slump до тук - цели 2 месеца и нищо не помогна от съветите и начините да изляза от него, за които бях чела. Просто се оставих на течението, докато не премина. Успех ^^

    ОтговорИзтриване
  4. Много добре знам какво ти е. Неведнъж ми се е случвало да изпадна в един от тези периоди, от които излизането изглежда като нещо недостижимо. Но единственото, което ми помага, е да не отстъпвам пред четенето. Съветът ми противоречи на думите на Павлина и Кая, но все пак би могъл да ти помогне - не се отказвай от четенето след първата страница. Просто намери една книга, харесай си я по резюмето и започни да четеш, колкото и да не искаш. В един момент ще те увлече толкова, че ще се усетиш след стотната страница. Просто понякога единственото решение е да си стъпиш на ината и да преодолееш всичко без да се мотаеш и да отлагаш, само и само "да си мине само". Желая ти успех в тази битка и много прочетени заглавия! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви страшно много за съветите, оценявам го. Ще опитам различните техники тези дни за да видим какво ще стане. 💘✌

    ОтговорИзтриване
  6. Най-сетне човек в моето положение! От три седмици насам не знам къде се намирам и какво да правя. Едновременно искам да прочета eдна книга, а когато я хвана дори страницата не мога да отгърна. Последните дни се чувствам толкова гузно и дори тъпо, че толкова много други читатели са продуктивни и напредват със списъците си за четене, а аз съм все още на деветата книга за годината и не мърдам. Единственото, което мога да кажа е be strong и да се надяваме да минава по-бързо.

    ОтговорИзтриване
  7. Разбирам те по отношение на това със сериалите. Не мога да спра да гледам, но усещам някаква малка част от мен, която вини тях за читателския ми застой. Затова реших, че няма да започвам нов сериал до лятната ваканция. Както може би се досещаш, не успях да спазя правилото си, но гледам да стоя настрана от сериали с по 6-7 сезона и повече. Трудно е, но се опитвам да намеря баланса между четенето и гледането. Колкото до това, че книгите са ти безинтересни - може би още не си попаднал на правилната? Не се отказвай и продължавай да опитваш. Всички сме преминали през такива моменти и със сигурност ще преминем през още много. Просто не се отказвай ^^

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за подкрепата. Аз също страня от сериали с повече сезони, но не мога да устоя на новите, които започват сега. Поне сега май месец ще приключи 2015-2016 сезона, но пък ще започне летния с другите продукции и пак ще стане сложно. =D

      Изтриване