събота, 15 октомври 2016 г.

"Бронзовият ключ" от Холи Блек и Касандра Клеър - Ревю.


 Предполага се, че учениците в Магистериума са в безопасност. Под зоркия поглед на маговете, те придобиват умения, които ще им помогнат да внесат ред в хаоса на света. Но хаосът се съпротивлява. Кал, Тамара и Аарън би трябвало да се тревожат за неща като тестове и изпити по магия. Вместо това обаче, след шокиращата смърт на техен съученик, се налага да се впуснат в издирване на зловещ убиец, рискувайки собствения си живот. Но магията е толкова добра, колкото магьосника, който я използва. В зли ръце тя има възможността да извърши непоправимо зло. Освен ако не бъде спряна навреме.
 Сред тежките и изморителни училищни дни има нещо, което те държи от това да не скочиш от скала, нещо, което ти напомня - животът може и да е по-добър. Това нещо са книгите, а "Бронзовият ключ" се оказа моето спасение от пореден reading slump. Светлината в тунела. Както знаете отдавна очаквам третата книга от поредицата "Магистериум" и няма как да не спомена, че тя заемаше едно от първите места в "най-дългоочакваните книги за 2016". Сега ще разберете защо тази книга е толкова популярна и защо трябва да я прочетете.


 "Бронзовият ключ" е фантастичното продължение на една история, която започна преди три години. История за момче и един магически свят, който прилича на Хари Потър (но не е Хари Потър, хора!). В тази част сме по следите на убиец и нашите приятели Кал, Аарън и Тамара трябва да намерят отговора на класическия въпрос - "кой е убиеца?"
 Тази книга ме остави без думи и напълно изпълни всички мои очаквания. Но какво е различното може би се питате. Е, ами много неща. Това бе най-мрачната книга от поредицата до този момент и не искам да знам какво замислят Клеър и Блек за продължението й. В "Бронзовият ключ" наблюдаваме развитие на връзките между любимите ни герои, но не обикновените детски моменти, за които сме свикнали да четем. Тук приятелството се поставя под съмнение - "Аарън мои истински приятел ли е?" "Кого предпочита Тамара повече?". Имаме ново разглеждане на тези отношения, но вече от различни гледни точки. Всички тези съмнения бяха породени заради злодея, който се опита да погуби главните герои на историята. Тази част ме накара и да вникна малко повече в света на магията. Преди я виждах като дарба, но сега това също бива поставено под съмнение.

"Магията може да те спаси.
Магията може да те убие."

Все още не мога да повярвам, че това е книга предназначена за аудитория между 8 и 12 годишни. Кара ме да се чувствам толкова стар отвън, но млад по душа. Ако все още не сте  я прочели ви препоръчвам да го направите преди да се натъкнете на неприятен спойлер. Точно за ваше удобство и удоволствие и аз се въздържах да не споделям никаква информация с вас този път, а само да изразя мнението си на кратко.
Поредното парче от пъзела на Касандра Клеър и Холи Блек бе поставено на мястото си. Това е едно епично продължение на поредицата "Магистериум", което отново ще ви хвърли в едно спиращо дъха приключение, което ще помните дълго.

Няма коментари:

Публикуване на коментар