четвъртък, 13 август 2015 г.

"Железният изпит" от Холи Блек и Касандра Клеър - Ревю.


 През целия си живот Кал е слушал предупрежденията на баща си за това колко лоша е магията. Той е уверен, че ако изкара Железния изпит и бъде приет в Магистериума, го очакват само беди. Затова дава всичко от себе си, за да се провали... и се проваля тъкмо в това.
 Сега Магистериумът го очаква – място, което е бляскаво, но и зловещо, свързано с миналото и водещо към бъдещето му. А Железният изпит е само първото от изпитанията, които ще го посрещнат...
 Добре дошли в Магистериума! Подгответе се за приказно пътешествие из свят, в който децата чиракуват, за да се превърнат във воини, а черните магьосници се стремят да надвият дори самата смърт.



"Когато се приведе по отблизо, той осъзна, че това бяха думи - думи, които тя бе издълбала със сетни сили в леда на пещерата. Когато ги прочете, усети хлад в стомаха си. УБИЙ ДЕТЕТО."

"Железният изпит" е първата книга от нова поредица на Холи Блек и Касандра Клеър, която е предназначена за по-малки деца между 8 и 12 години. Нека започна с това, че тази уж "детска" книжка ме развълнува много. Цялата история е едно голямо приключение със страхотни обрати.
 Калъм Хънт е нашият главен герой. Да бъдеш приет в Магистериума е голяма чест за всички деца и техните родители, но не и за Кал и баща му Алистър. Още от малък Кал е бил предупреждаван и обучаван да НЕ преминава Железният изпит и още повече да бъде приет в Магистеруима. Според баща му, който е бивш маг, това необикновено училище е твърде опасно. Той знае какво е да си ученик в Магистериума и иска да предпази сина си от войните между маговете и силите на злото. Въпреки желанието на Кал да се провали, той преминава изпита и е избран за ученик в тайното общество. От там Блек и Клеър ни запознават по отблизо със света на маговете, с техните врагове, магии и изпитания.


"Тамара извика, защото беше щастлива, а Аарън, защото се радваше, че друг човек е щастлив, Кал пък, защото мислеше, че всички ще умрат."


 Това, което ми хареса в героите е, че са много добре развити. Например Кал, той не е спортист, не е умник, той е просто себе си, но това го прави уникален и с развитието на сюжета се развива и неговия герой. Не само към Кал, но и към неговите приятели Арън и Тамара. Всеки герои си има собствена история и е трудно да не се привържеш към тях. Всеки си има своите силни и слаби страни и точно това прави отбора на маг Руфъс решителен и упорит.
 Разбира се, и в тази книга имаме големият злодей. Не искам да разкривам абсолютно нищо и да ви разваля изживяването, затова искам само да кажа, че злодеят в Магистериума е много по-подъл и жесток, отколкото можете да си представите. И това е един от най-големите обрати в книгата. Събудих ли любопитството ви?



"Огънят гори, водата тече, въздухът навява, земята сковава. Хаосът поглъща."

 Някои хора дават ниски оценки на книгата, защото била "копие" на Хари Потър. Няма да отрека, прилики има, но това не ме подразни изобщо, както по принцип би. За всички, които смятат, че това е копие на Хари Потър - не е. "Железният изпит" е една оригинална магическа история със страхотни герои, неочаквани обрати и пленителни светове.
 Не съм чел други книги от Холи Блек или Касандра Клеър, но книгата беше написана толкова увлекателно и лесно. Чете се много бързо и дори не знаеш кога прочиташ страниците.
 Ако харесвате динамични истории за доброто и злото, за магията и хаоса, и най-вече за приятелството, обърнете внимание на тази книга. Тя ще ви развълнува, натъжи и шокира. Но това е "Железният изпит" - епична, смела и дръзка.






Няма коментари:

Публикуване на коментар