вторник, 8 септември 2015 г.

"Стъкленият трон" от Сара Дж.Маас - Ревю



 Селена Сардотиен е измъкната от затвора на Ендовер, за да се озове в плен на разкоша на кралския дворец. Принц Дориан предлага да й върне свободата, но при едно условие. Тя трябва да спечели състезанието за нов кралски убиец, а нейни опоненти ще са най-жестоките мъже в кралството.  Всекидневието на Селена се изпълва с изтощителни тренировки за големия турнир и с отегчителни до смърт дворцови порядки. Нещата стават малко по-интересни, когато принцът започва да проявява интерес към нея... но грубият капитан на стражата Каол е този, който я разбира най-добре. Когато участниците в турнира започват да измират един след друг, Селена осъзнава, че битката е не само за първото място в надпреварата, но и за живота й. 

 "Стъкленият трон" е първата книга в поредица от обявени засега шест книги от дебютният автор Сара Дж.Маас. Най-накрая успях да започна и тази поредица, благодаря на издателство ЕГМОНТ за осигуреният превод и издаване на книгата в България. 
 Книгата ни представя един много мрачен и средновековен свят. Това е един много добър фентъзи роман, който ще те остави любопитен и чакащ за още. "Стъкленият трон" е мистериозна книга, пълна с много напрегнати моменти, драма и с много любов.



"Казвам се Селена Сардотиен - прошепна тя. - Но все едно дали името ми е Селена, Лилиан или Кучка, защото мога да те победя, както и да ме наричаш."

 Селена е нашият главен герой. Тя е асасин, всъщност тя е Асасинът на Адарлан. Още като малка тя е била въвлечена в този опасен свят, трябвало е да се справя с изключително тежки изпитания и тренировки за да стане асасина, който е днес. На седемнадесет годишна възраст, тя бива предадена от своите хора и задържана в суровия затвор на Ендовиер. 
 Селена е нов и рядко срещан герой в този жанр, защото е много различна. Тя е силна и борбена, но едновременно нежна и емоционална. Това, което харесвам в нея е, че дори и в най-тежките и напечени ситуации Селена е саркастична и остроумна. Тя е войн, готова на убийство и отмъщение, но тя е и прелестно момиче, което обича книгите, музиката и е лесно ранима и чувствителна. 
"Обичам музиката - каза бавно, - понеже когато я чуя...потъвам в себе си. Не знам дали има смисъл в думите ми, но ставам едновременно пълна и празна. Когато свиря, това е момента, в който не руша. В който творя.


 Светът, който Маас е изградила е приказен и дори вълшебен. Когато се зачета веднага забравям за реалността и се пренасям в нейния свят. Представям си великолепният замък, който отвън е прелестен, а вътре в него се крие злото, запечатало купища древни тайни и загадки. Възхищавам се на авторката, която успява да ме изкара от реалността без дори да използва познатите скучни описания, които често се срещат в този жанр книги.
 Много ми допада факта, че книгата е много лека. Мислех, че заради асасините и турнира, книгата ще е тежка, но всъщност сгреших. Въобще не усетих кога са си заминали страниците и нито в един момент не усетих застой в книгата.


"Независимо какво ще стане - каза тихо тя, - искам да ти благодаря. - За какво? - наклони глава настрани Каол.
 - Затова, че даде смисъл на свободата ми."

 Имаме любовен триъгълник! Каква изненада, нали? И естествено включва нашата "приятелка"- убийца Селена, принц Дориан и водача на стражата Каол. Не смятам любовта между двойките за натрапчива и дори ми харесва, че тя не заема най-голямо място в историята, но все пак е там. Смятам, че с развитието на книгите, триъгълника ще бъде дооформен и завършен и няма да ни се струва толкова "познат".
 И като всяка друга книга идват и сравненията. "Стъкленият трон" бива сравнявана с "Игрите на глада" или дори с "Изборът", но аз такава прилика не виждам. За мен книгата е уникална по свой си начин и идеята на авторката е напълно оригинална.


 "Стъкленият трон" е фентъзи роман със сложни и интересни персонажи, живеещи в един бляскав, но опасен свят. Тя ще ви изненада с напрегнати ситуации и много екшън. Това е книга, на която трябва да се обърне много по-голямо внимание и е задължително четиво за всички любители на добрите книги.



Няма коментари:

Публикуване на коментар